Dette er fordelene med god postproduksjon

«Retusjert» er i dag nærmest blitt et skjellsord. Det er synd. God etterbehandling av fotografi er nemlig et håndverk med lange tradisjoner og et nyttig verktøy som gir stålkontroll på bilderesultatet. 

Retusjering har eksistert nesten like lenge som fotografiet selv. Teknikkene som ble brukt gjennom lange timer foran et retusjeringsbord, er i prinsippet de samme som før – med den hovedforskjell at postprodusenten i dag sitter foran en dataskjerm heller enn å gjøre det manuelt. 

God postproduksjon av foto er tidløst, elegant og naturlig

Dodge and burn-teknikken har røtter helt tilbake til 1850-tallet, hvor de holdt fysiske objekter foran negativet mens det ble eksponert. Om et område eller detalj trengte å bli mørkere, ble det eksponert lenger enn resten av negativet (burning). På samme måte ble lys blokka bort fra områdene som trengte lysning (dodging). Slik jobber de, da som nå, punkt for punkt, med usynlige justeringer for å høyne resultatet enda noen hakk. Slike metoder er fjernt fra den bildebehandling vi som privatpersoner er blitt vant til av kunstige Instagram-filter og klamme effekter som går inn og ut av moten. Et godt etterbehandlet bilde er elegant og naturlig – du ser ikke engang at det er retusjert.

Retusj har stor bruksverdi på mindre fotojobber

Profesjonell etterbehandling handler om presisjon. Det er enda et verktøy som er svært nyttig for å forbedre sluttresultatet ytterligere, særlig på mindre fotojobber hvor tid og omstendigheter kan begrense muligheter på location. Retusj er ressurskrevende og må aldri bli en sovepute eller substitutt for godt fotografisk håndverk. Likevel kan det som kunde være betryggende å vite at hårlokken som ble tatt av vinden kan justeres eller en rynkete skjortekrage fikses, så bildene blir enda noen knepp bedre. Det er grunnen til at god retusj er gull verdt også på mindre fotojobber. Men – hvorfor er det så få som etterspør det, da? 

Få dine bilder behandla med samme ekspertise som Gucci, Prada, Dior, H&M og Adidas.

Derfor er retusj tradisjonelt ikke en del av fotojobben

Norske bedriftskunder er ikke vant med retusj som tjeneste. Hvorfor er det slik? For det første har retusj blitt satt i en snever bås med high fashion-kampanjer, slanke modeller og økt press på utseende, på tross av at det ikke er håndverkets feil at det misbrukes og bidrar til kroppspress. Retusj kan like gjerne være et praktisk og anvendelig verktøy for bedriftsfotografi – så hvorfor er det ikke det? En grunn er rett og slett at det er et eget fagfelt som få i Norge har profesjonell erfaring i. Med noen gode unntak mangler de fleste fotografer dype kunnskaper innen etterbehandling. Derfor må retusjjobbene ofte settes bort, og prisen blir stiv. Slik burde det ikke være! Velger du en fotograf som også er god på postproduksjon, så har du enda flere muligheter.

Previous
Previous

Dette betaler du for hos en profesjonell fotograf

Next
Next

Fra Lower East Side til Sandefjord